Crystal Symphony

Crystal  Symphony
"CrySe" i Sydney Harbor

søndag den 8. marts 2015

Adelaide

Adelaide !

Det lyder som et pigenavn, måske endda et dronningenavn, men hvem husker King William the IV og Queen Adelaide. Han var forgænger til Queen Victoria, som var hans yngste broders eneste barn, og som nu var ved at nærme sig førstepladsen på arvelisten til den engelske trone. Adelaide og William fik flere børn sammen, men de nåede aldrig pubertetsalderen, før de døde. William var meget viril. Han var far til 10 børn med en af datidens stjerneskuespillerinder. Det må siges at være paradoksalt, at Adelaide, der ikke kunne levere en tronarving, blev udødeliggjort ved at få en Australsk by opkaldt efter sig, mens byens ”geniale” byplanarkitekt Colonel William Light kun fik en lille ”Square” opkaldt efter sig. Arkitekt Jørgen Utzon måtte lide samme skæbne, efter at have været den ”geniale” ide mand til Sydney Opera House. ”Så’ent er livet” synger man i Sverige, og det er nok rigtigt!

Colonel William Light’s geniale byplan består i, at han omgiver en bykerne, som skulle være 1 mile lang og 1 mile bred, med grønne områder, som skal forblive ”grønne”. I dag fungerer de som parker og fritidsområder med f. eks. boldbaner. Light’s ide med de ubebyggede grønne områder var flere ting. For det første skulle de fungere som overnatningssted for kvæg, der skulle til markedet ved havnen. For det andet skulle de være sidste forsvarsområde, i tilfælde af at byen blev angrebet. For det tredje skulle de holde fremtidige forstadsbyggerier og industrianlæg på afstand. For det fjerde skulle de fungere som rekreative områder for dem, der boede inde i bykernen. Han havde sikkert mange flere forklaringer, men han døde meget ung af tuberkulose, så disse kendes ikke.

Adelaide er en stolt skole by med et yderst anerkendt, professionelt og internationalt Universitet. Studenterne strømmer til fra mange forskellige lande, selvom udlændinge må betale ”school fees” for undervisningen. Dette giver i øvrigt mange arbejdspladser, som er højtlønnede, til byen.

I Adelaide hævder man, at de er den eneste af de store australske byer, der ikke er grundlagt af ”prisoners” fra de engelske fængsler, men dem fra Melbourne fortæller så, at de i Adelaide ikke selv har bygget et eneste af deres huse i byen. Det hyrede de engelske ”exconvicts” fra Melbourne til.

South Australia (SA) har under to millioner indbyggere, hvoraf de 1,3 millioner bor i Adelaide. De har et klima som ved Middelhavet, så de er kommet i gang med vindyrkning, hvor der er nedbør og vand nok. Australiens nationale vincenter er også placeret her.

 Adelaide old Harbour
 Not Art Déco
New Hall  - Art Nouvel 
 Ayers House - Rock
 Art Déco
Torrens River inbound
 Mount Lofty
 700-800 meter
 Adelaide  "Squaremile"
 Note Light's grønne ring
 Crys-Se  lidt til højre i baggrunden
?
 People
 Adelaide med tydelig grøn ring
 Dagens Scoop   Qualla Bear ?
Der var tre men det er nok den samme
jeg har fotograferet 4 gange
 











1 kommentar:

  1. Kære Jens, kan læse, at du begynder at små-fryse! Så er det jo godt, vi snart tager imod i Bangkok, hvor vi for tiden holder temperaturen omkring de 35 ;) Vi ses på fredag, det glæder vi os til :)
    KH
    Mette

    SvarSlet