Crystal Symphony

Crystal  Symphony
"CrySe" i Sydney Harbor

torsdag den 8. december 2016

Pridal - Aventure dag 13


Moorea – Bali Hai!

Moo-rea betyder ”the green Lizard” siger William vor fortræffelige chauffør og tourguide på excursionen rundt på øen. Det er sjældent, at man møder en så veltalende, historiekyndig og politiskvidende guide. William havde været med som filmstjerne i ”The Bounty” film fra 1984 med Mel Gibson og Anthony Hopkins. Moorea er i øvrigt også berømt for at have leveret sceneriet til det meste af storfilmen ”South Pacific”, samt skabt begrebet Bali Hai som tinden, der i det fjerne troner over indsejlingen til Cooks Bay.

William er 3. generations polynesier efter en Schweizisk-tysk farfar, som han ligner til forveksling, og derfor bliver anset for at være udlænding. Han taler ”alle” sprog så ingen problemer med det. Han kører i en aircondisioneret nyere bus med ”fjedre” og ikke en ombygget lastvogn. Vejene på Moorea er velvedligeholdte, så alt er en stor kontrast til Bora Bora.

Moorea virker vel drevet med masser af frugtplantager, hvor terrænet tillader det. Samtidig er den grønne dal, som vi kørte igennem reserveret til landbrug uden høj bebyggelse, altså en slags naturreservat.

Moorea ser noget iturevet ud fra luften. Gamle legender forklarer det på denne måde. Den excentriske halvgud Pai skød en pil mod Mou’a Puta (the pierced mountain), så det flækkede. Siden forsøgte den upopulære Hiro, tyvenes gud, at stjæle Mt Rotui for at nyde ”the Toa Trees”, som voksede på bjergets skråninger. Dette blev forhindret af Pai, idet han konstruerede en kaglende rangle, som satte i gang, da Hiro skulle til at stikke af med Mt Rotui. Ranglen vækkede alle øens haner, så Hiro måtte nøjes med et stykke af Mt Rotui bjergets top, som han bortførte til sin egen ø. Det eneste sted, hvor de værdsatte Toa Trees vokser i dag.


 Det bliver ikke til noget - han er stuck
 Revet er tæt på
 Good bye Bora Bora
 Oversigt - De øer vi har besøgt
Nu kommer turen til Moorea
 En af de kunstige Bungalow hoteller
 Revet er tydeligt her
 Fiskeriet skal nok give indkomsten
 noget af den flækkede ø
 Græsmarker til kødkvæg
 bjergtinder
 Williams bus
 Bali Hai tinde
 Williams hårnålesving
 Kort over Naturpark
 Skydækket Bali Hai
 Flækkedal
 William - Chauffør, Fimskuespiller og turguide
 Gammelt tempel - de to sædesten er vigtige
 ditto
 ditto
 frodigt landskab
 ditto
 plantager
 sorte perler til salg
 de er dyre - men ægte
 træskulpturer
 Bali Hai klubben
 Navnet bruges til hvad som helst 
Ananas - champagne bryggeri
Nå der gemmer du dig








Ingen kommentarer:

Send en kommentar